Przepis na gulasz, który jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu – Wystarczy wszystkie składniki położyć na blasze i upiec.

Gulasz z piekarnika zachwyci całą rodzinę. Przepis nie jest czasochłonny, a rezultatem możemy się cieszyć już po chwili od wsadzenia blachy z gulaszem do piekarnika.

Świetnie sprawdzi się podczas niedzielnych, rodzinnych obiadów. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy, rozkoszny gulasz, który rozpływa się w ustach. Do wykonania gulaszu tak naprawdę nie potrzebujemy wielu składników. Są one łatwo dostępne i istnieje duża szansa, że już mamy je w domu.

Składniki:

  • wołowina lub wieprzowina, 1,5 kg
  • słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 2 kawałki zielonego pieprzu drobno posiekane
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól
  • czarny pieprz

Dodatkowo:

  • marchewka
  • groszek

Przepis:

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie mięsa. Następnie kroimy je w kostkę. Czosnek i cebulę drobno siekamy.

Przygotowujemy blachę do pieczenia z przykrywką i wkładamy do niej wszystkie składniki. Dwie kostki bulionu wkładamy w całości. Zalewamy wodą, mieszamy aż do połączenia się składników.

Przykrywamy blachę do pieczenia pokrywką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 90 minut – dokładny czas pieczenia zależy od wybranego mięsa oraz naszego piekarnika.

Wyjmujemy gulasz z piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami – makaronem, kaszą czy pieczywem. Smacznego!