Ten krem doskonale sprawdzi się w różnych deserach, zachwycając swoim bogatym smakiem. Oto przepis, który pomoże Ci stworzyć najlepszy krem bananowy, bez dużego wysiłku.
Rozpocznij od obrania bananów i pokrojenia ich w grubsze plastry. Przenieś je do miski.
W małym rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego banany i wymieszaj.
Wlej sok z cytryny i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 2 minuty.
Przy małym ogniu ubij banany mikserem ręcznym, po czym zdejmij rondel z ognia i dodaj trochę mleka do gorącego puree, mieszając trzepaczką.
Dodaj skrobię, żółtka, a następnie resztę mleka, dokładnie mieszając. Wróć z rondlem na palnik i dodaj esencję waniliową.
Gotuj mieszankę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Przenieś krem do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia na minimum 2 godziny.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę przez 3 minuty. Następnie stopniowo dodawaj do niej krem bananowy, ciągle ubijając. Krem jest gotowy do użycia jako nadzienie do ciast, wypieków, czy do aromatyzowania muffinek. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni.
Last Updated on 20 listopada 2023 by admin