Doskonały zamiennik wypieków, robię to ciasto zamiast chleba! Proste ciasto czosnkowe które wszyscy uwielbiamy.

Fantastyczne drożdżowe ciasto z czosnkiem, które jest niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu. Nieziemsko miękkie i aromatyczne. Często przygotowuje je zamiast chleba, jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, pieczonych mięs, nie może go zabraknąć na grillu!

Potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Do posmarowania:
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200 ml wody
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj cukier i drożdże w 200 ml letniej wody. Dodaj je do przesianej mąki, razem z solą, olejem i wyrób gładkie ciasto.

Przełóż je do miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Zwykle dzielę ciasto na dwie część, ale jeśli masz jedno większe naczynie nie musisz go dzielić. Ciasto ma mieć około 1,5 do 2 cm grubości.

Posmaruj je czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wymieszanym z olejem, wodą oraz posyp kminkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut, w zależności od piekarnika

Po wyjęciu posmaruj je niewielką ilością zimnej wody, przenieś na kratkę, przykryj czystą szmatką i pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie w środku, a skórka pachnąca i chrupiąca. To naprawdę prosty przepis, który każdemu się uda. Życzymy smacznego!