Zapiekanka gołąbkowa już od dawna króluje na moim stole. Lepsza niż tradycyjne gołąbki. Uwielbiam <3

Zapiekanka gołąbkowa jest niezwykle smakowita i syta, a przy tym zdecydowanie szybsza do zrobienia niż klasyczne gołąbki! Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezapomnianym smakiem.

Składniki zapiekanki gołąbkowej:

  • 3/4 główki białej kapusty
  • 1 kg mielonej wieprzowiny, np. z szynki lub łopatki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 średnie cebule
  • pęczek szczypiorku
  • sól, majeranek, papryka i pieprz do smaku
  • dwa ząbki czosnku
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka masła

Jak zrobić?

Poszatkuj kapustę i gotuj w posolonej wodzie przez 5 minut. Kilka całych liści odłóż. Ryż ugotuj aldente. Jedną z cebul posiekaj w drobną kostkę.

Po wystudzeniu wymieszaj je z mięsem. Dopraw całość solą i pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem. Dodaj paprykę.

Dno blachy lub naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi kapusty i układaj na przemian kapustę i mięso. Poszczególne warstwy posmaruj cienko przecierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wstaw zapiekankę. Musi się piec półtorej godziny, ale po kwadransie trzeba ją podlać rosołem.

Rosół na kilka minut przed końcem pieczenia odlej. Zlany rosół postaw na gazie. Posiekane pieczarki i drugą cebulę podsmaż na maśle i dodaj do bulionu.

Duś przez 10 minut i dopraw, a na koniec zagęść mąką i dodaj szczypiorek. Powstały sos możesz dolać do zapiekanych gołąbków i jeszcze chwilę piec lub polać nim gołąbki już na talerzu. Będzie pysznie, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!