Zapiekanka z kurczakiem – królowa imprez. Pyszna i łatwa w przygotowaniu

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki.

Mięso wrzucić na patelnie i smażyć wraz z cebulą, posypać solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę oraz mięso przełożyć na talerz. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu aż staną się miękkie. Do ziemniaczanego pure dodać mąkę i jajko, składniki wymieszać, następnie zagnieść gładkie ciasto.

Naczynie żaroodporne lub brytfankę wyścielić papierem do pieczenia. Używając łyżki równomiernie rozprowadzić po pergaminie ciasto. W środku zrobić spore wgłębienie.

Do wgłębienia w cieście wyłożyć mięsno – pieczarkowy farsz. Całość przykryć folią i umieścić w piekarniku rozgrzanym  do 180 stopni na 20 minut.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ostrożnie wyjąć naczynie z piekarnika, zdjąć folię i posypać zapiekankę serem, oraz zapiekać dodatkowe 10 minut.

Przepyszne, sycące danie jest już gotowe, warto podawać je z surówką ze świeżych warzyw. Wielbiciele ziół mogą wzbogacić danie o posiekaną natkę pietruszki lub koperku.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!