Zawijane serniczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Każdy poprosi o przepis.

Twarogowe ślimaczki, które z pewnością przypadną do gustu niejednemu łasuchowi. Ich przygotowanie jest całkiem proste, a efekt bardzo smaczny i przyjemny dla oka. Szczególnie sprawdzą się w towarzystwie kawy czy herbaty.

Składniki do przygotowania ciasta: 350 g mąki, 3 g suchych drożdży, 100 g mleka, 50 g cukru, 50 g margaryny/masła, 70 g kwaśnej śmietany, szczypta soli.

Ciekawostka: Aby przeliczyć drożdże suszone na drożdże świeże (jeśli takimi akurat dysponujemy), należy przemnożyć liczbę gramów drożdży suszonych przez 2,42. Wtedy otrzymamy liczbę gramów drożdży świeżych.

Składniki do przygotowania nadzienia: 0,5 kg twarogu, 100 g cukru, 1 jajko.

Składniki do przygotowania sosu: 200 g kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko, w którym rozpuścimy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Wsypujemy 3 łyżeczki mąki i łączymy tak, aby nie pozostały grudki. Pozostawiamy przygotowaną mieszaninę w ciepłym miejscu na pół godziny.