Zawijane serniczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Każdy poprosi o przepis.

Do jednej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i mieszamy. Do drugiej wkładamy miękką margarynę/masło, wsypujemy zawartość pierwszej miski i dodajemy kwaśną śmietanę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Wszystko ze sobą mieszamy.

Wcześniej przygotowaną mieszaninę również wlewamy i ze wszystkich tych składników ugniatamy ciasto. Po ugnieceniu przykrywamy je i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie aż będzie gładkie. Przykrywamy je i umieszczamy w ciepłym miejscu, aby mogło zwiększyć swoją objętość.

Aby przygotować nadzienie, mieszamy twaróg z cukrem i jajkiem. Jednolitą masę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temp. pokojowej.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wykładamy na nie nadzienie twarogowe, a potem zwijamy je w rulon. Następnie kroimy go na niezbyt grube części.

Tak powstałe twarogowe ślimaczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem pergaminowym/do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na kolejne 40 minut. Przed włożeniem ich do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem.