Do jednej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i mieszamy. Do drugiej wkładamy miękką margarynę/masło, wsypujemy zawartość pierwszej miski i dodajemy kwaśną śmietanę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Wszystko ze sobą mieszamy.
Wcześniej przygotowaną mieszaninę również wlewamy i ze wszystkich tych składników ugniatamy ciasto. Po ugnieceniu przykrywamy je i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie aż będzie gładkie. Przykrywamy je i umieszczamy w ciepłym miejscu, aby mogło zwiększyć swoją objętość.
Aby przygotować nadzienie, mieszamy twaróg z cukrem i jajkiem. Jednolitą masę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temp. pokojowej.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wykładamy na nie nadzienie twarogowe, a potem zwijamy je w rulon. Następnie kroimy go na niezbyt grube części.
Tak powstałe twarogowe ślimaczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem pergaminowym/do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na kolejne 40 minut. Przed włożeniem ich do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Last Updated on 30 sierpnia 2022 by admin