Zdrowa, domowa kapusta kiszona w 3 dni – Moja babcia zdradziła przepis

O prozdrowotnych właściwościach produktów kiszonych jest w ostatnim czasie bardzo głośno. To naturalne probiotyki, które wzmacniają odporność naszego organizmu. A wśród nich prym wiedzie nasza polska, swojska kiszona kapusta.

Jest niskokaloryczna, co ucieszy osoby będące na diecie i tania, co z kolei zadowoli nasz portfel. I jak się okazuje wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Nie musimy też na nią długo czekać patrząc tęsknym wzrokiem na słoik.

Z tym przepisem oczekiwanie na kapustę będzie trwało dokładnie… 3 dni i ani minuty dłużej. Jak to możliwe? No tak, przygotowanie kiszonej kapusty kojarzy się raczej z pracochłonnym i długim procesem.

Nie każdy już pamięta czasy, kiedy robiło się ją w wielkich drewnianych beczkach, a największą atrakcją było jej deptanie bosymi stopami. Aż się łezka w oku kręci… Zapewniamy, ekspresowa kiszona kapusta jest równie smaczna. Oto przepis!

Potrzebujemy:

  • 3-litrowy szklany słoik
  • świeżą, białą kapustę – ok 2,5 kg
  • 1 marchewką średniej wielkości
  • ok. 3 liście laurowe

Dodatkowo potrzebna będzie solanka:

  • 0,5 litra wody
  • 2 łyżki stołowe soli.

Przygotowanie jest bardzo proste. Na początek zabieramy się za solankę. W tym celu wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej sól.