Zdrowe ciasto w 5 minut i tylko z trzech składników – Bez skondensowanego mleka, bez mąki i cukru – dzieci ciągle proszą o dokładkę.

Zdrowy i bardzo smaczny deser. Opiera się tylko na trzech składnikach, z których każdy jest zdrowy sam w sobie i razem tworzą idealne połączenie na dzisiejszy deser.

Oprócz miłego spędzenia czasu z rodziną, oto korzyści zdrowotne głównego składnika – płatków owsianych:

  • wspomaga trawienie,
  • poprawia wzrok (zawiera luteinę),
  • zawiera dużo składników odżywczych,
  • pobudza przemianę materii (idealny wybór na śniadanie),
  • zawiera witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor,
  • optymalizuje pracę jelita cienkiego,
  • stopniowe nasycanie i uwalnianie energii,
  • pomaga zdrowo schudnąć,
  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, wzmacnia serce i naczynia krwionośne,
  • hamuje wzmożoną aktywność tarczycy,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • profilaktyka cukrzycy, stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • pomocne przy przyjmowaniu antybiotyków, szczególnie dzięki witaminom z grupy B,
  • poprawia sen,
  • łagodzi stres i zmęczenie,
  • profilaktyka raka przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 375 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki (220 g) płatków owsianych

Przygotowanie:

 

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm posmaruj masłem. Dno wyścielamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy masłem. Odłóżmy to na bok. Drobno posiekaj czekoladę. W małym garnku zagotuj mleko kokosowe.

Dodaj posiekaną czekoladę i gotuj i mieszaj razem przez około 2 minuty, aż masa będzie idealnie połączona i całkowicie gładka. Teraz dodaj płatki owsiane do mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby połączyć masę. Wlej ciasto do formy.

Dobrze wygładź łyżką. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, gdy deser wystarczająco się zestali.

Podawać z białym jogurtem lub świeżymi owocami. Jeśli chcesz, możesz udekorować orzechami lub posypać kokosem. Życzymy smacznego! 🙂