Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie, w dużej misce ubij jajka z cukrem przy użyciu trzepaczki. Dodaj mokre składniki – dżem i kefir, wymieszaj. Do miski dodaj mąkę z sodą i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być w żadnym stopniu gęste.
Wręcz przeciwnie, jego konsystencja powinna być lejąca. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane, wylej ciasto na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blachę. Jeśli nie ma ona wysokich boków, ciasto musisz upiec na dwa razy.
Piecz przez 25 minut, a po tym czasie odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz zabrać się za krem. Do głębokiej miski wsyp cukier i zalej go gęstą śmietaną, a następnie utrzyj. Zwróć uwagę na to, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je w ten sposób, aby uzyskać 4 mniej więcej równe placki. Następnie każdą warstwę ciasta wysmaruj kremem, pamiętając by posmarować ostatnią, wierzchnią część. Do dekoracji świetnie sprawdzą się świeże owoce. Smacznego!
Last Updated on 2 września 2020 by admin