Zaskoczę Cię tym przepisem – zdecydowanie warto spróbować. Starte ziemniaki kładę na blasze do pieczenia.

Doskonały przepis na obłędnie pyszną przystawkę. Podstawą tego przepisu jest klasyczna masa ziemniaczana. Efekt tego pieczonego dania jest po prostu znakomity i zdecydowanie warto go spróbować!

Potrzebujesz:

  • ziemniaki – 1200 g
  • jajka – 2 szt.
  • sól – 2 łyżeczki
  • mąka – 120 g
  • masło – 50 g
  • cebula – 100 g
  • grzyby (pieczarki, boczniaki itp.) – 400 g
  • czarny pieprz
  • sól
  • boczek – 100 g

Zetrzyj surowe ziemniaki na tarce o grubych oczkach.

Dodaj sól, jajka, mąkę i wymieszaj. Na maśle podsmaż cebulę i grzyby.  Możesz wybrać dowolne grzyby. Ja użyłam boczniaków.

Przygotuj miskę wyłożoną folią. Połóż około 2-3 dużych łyżek masy ziemniaczanej w przygotowanej misce.

Po środku ułóż 1 łyżkę smażonych grzybów z cebulą. Na wierzchu ponownie połóż masę ziemniaczaną. Za pomocą foli uformuj dłońmi przystawkę na kształt większych kotletów. Rozłóż gotowe porcje na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia.

W międzyczasie podsmaż na patelni drobno posiekany boczek. Danie posyp boczkiem i włóż do piekarnika na około 30 minut (czas pieczenia zależy indywidualnie od mocy piekarnika).

Smacznego!