Osuszone i umyte wcześniej mięso pokrój na plastry. Dokładni rozbij tłuczkiem, koniecznie przez folię spożywczą. Każdy kawałek posól i popieprz, skrop sokiem z cytryny. Można plasterki posmarować musztardą. Około pół godziny mięso powinno odpocząć . Po tym czasie na brzeg każdego plasterka mięsa połóż kawałek ogórka kiszonego oraz ser.
Teraz już możesz mięso zawijać. Tak przygotowany zraz spinasz wykałaczkami lub owijasz nitką i trzeba przyrumienić mięso na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie wstawiamy zrazy do piekarnika. Najwygodniej byłoby w naczyniu żaroodpornym. Temperatura około 180 stopni. Wystarczy niecały kwadrans.
Tak przygotowane zrazy można podać z ziemniakami lub kaszą. Świetnie komponują się z surówką z kiszonej kapusty lub burakami. Dodatki w zrazach możesz dowolnie zmieniać, np. wypróbuj wariant z plasterkiem boczku czy szynki. Możesz również dodać suszone owoce, takie jak śliwki czy pomarańcza.
Last Updated on 29 sierpnia 2020 by admin