Dziś polecam Wam pyszne zrazy z mięsa mielonego.
Na początku musimy wyrobić mięso. Dodajemy do niego połowę posiekanej cebuli, jajko oraz sól i pieprz. Gdy wciąż będzie bardzo lepkie możemy dosypać nieco tartej bułki.
Następnie formujemy z niego placki o grubości ok. 1 cm.
Pozostałą cebulę oraz ogórki i boczek kroimy w kostkę i układamy je na każdym placku po czym posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Mięso sklejamy formując zraziki. Każdy obtaczamy w bułce i podsmażamy na oleju z każdej strony.
Tak przygotowane zrazy zalewamy wodą, by dokładnie wszystkie zakryć. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy ok. pół godziny. W międzyczasie w zimnej wodzie rozprowadzamy sos pieczeniowy, który wlewamy do naszych zrazów. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy.
Pozostaje nam tylko danie zagęścić. W tym celu należy rozprowadzić w połowie szklanki wody trzy łyżki maki i dodać do sosu. Chwilę podgotować i gotowe. Smacznego!
Last Updated on 5 grudnia 2019 by admin