Innym babcinym sposobem – tym razem na zagęszczenie zupy jest dodanie do niej mąki. Dzięki temu, nawet gdy brakuje nam ziemniaków, potrawa i tak będzie sycąca. Mąkę (ok. 2-3 łyżki) wcześniej podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Jeśli rosół jest zbyt tłusty, to należy zebrać z jego powierzchni nadmiar tłuszczu, dzięki temu zupa będzie mniej kaloryczna i klarowna. Bulion zrobi się przejrzysty, gdy podczas gotowania usuniemy pianę z jego powierzchni. Jeśli w porę tego nie zrobimy i opadnie ona na dno – nic straconego. Wystarczy dodać do wywaru kubek zimnej wody, wówczas piana wypłynie na wierzch.
Rosół, a może zupa rybna? Co je łączy? Obie musimy odpowiednio doprawić. Sól to podstawowa przyprawa, ale czy na pewno wiecie, kiedy należy wsypać ją do garnka? Podpowiadamy – pod koniec gotowania. Zupę rybną solimy, a następnie wyłączamy gaz po upływie 3 minut. Natomiast rosół gotujemy po przyprawieniu, jeszcze przez ok. 30 min.
Last Updated on 1 marca 2023 by admin