Jeśli lubimy czosnek i zamierzamy przyprawić nim zupę to pamiętajmy o podstawowej zasadzie kulinarnej, która głosi, że warzywo to dodajemy na sam koniec gotowania. Dzięki temu czosnek zachowa swoje walory smakowe oraz nie utraci cennych składników odżywczych.
Aby smak rosołu przypominał nam lata dzieciństwa, dodajmy do niego całe warzywa – marchew i cebulę. Tę ostatnią można wcześniej przypiec w piekarniku, ten trik podkreśli kolor zupy i nada jej aromat – jedyny w swoim rodzaju.
Są różne szkoły jeśli chodzi o dodawanie przypraw do zupy. Niektóre z nich radzą, by lepiej nie dodawać liścia laurowego do bulionu, bo rosół może przybrać wtedy charakterystyczny gorzkawy smak.
Aby podkreślić smak naszego bulionu, gotowanego na wywarze z kości, możemy dodać do niego kawałek ulubionego sera (ok. 15 g).
Last Updated on 1 marca 2023 by admin