Błyskawiczna zupa z kaszką manny: Rewelacyjny smak. Każdy poprosi o dokładkę

Nie ma nic lepszego niż uczciwie rysowany bulion z warzywami i makaronem z włosów.

Jednak nie zawsze jest czas i miejsce na jego przygotowanie. Kiedy potrzebujesz przygotować szybką i smaczną zupę, sięgnij po ten przepis, który Cię nie zawiedzie i rozgrzeje w chłodne miesiące.

Składniki:

  • 25 g masła lub innego tłuszczu
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 1 jajko
  • 2 l bulionu – drobiowy lub wołowy (lub 2 l wody i bulionu naturalnego)
  • 150-200 g świeżych lub mrożonych warzyw do zupy
  • sól
  • pietruszka

Przygotowanie:

Rozpuścić tłuszcz, dodać kaszkę manny i smażyć na jasnożółty kolor. Wbij jedno jajko i pozostaw do ostygnięcia, ciągle mieszając.

Zalać bulionem lub wodą z bulionem i dodać posiekane świeże lub mrożone warzywa. Dodaj sól tylko w razie potrzeby, a bulion nie jest wystarczająco słony. Niech się gotuje przez chwilę.

Przyprawiamy według naszych przyzwyczajeń, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!